11.02.09: Mobbing

11.02.09

 

Dagen vår var delt i to deler. Første del hadde vi besøk av Terje Forsberg. Han fortalte sin personlige, og utrolige, historie. Andre del hadde Hans Petter Wille en PowerPoint om mobbing. Vi snakket om statistikken på PowerPointen, som handlet om mobbing, og pratet mye om mobbing over internett og via SMS.

Vi så på noen forskjellige definisjoner av mobbing, og her er en av dem:
”En person er mobbet eller plaget når han eller hun, gjentatte ganger og over en viss tid, blir utsatt for negative handlinger fra én eller flere andre personer” (Olweus 1992:17)

Terje Forsberg og hans familie flyttet fra sted til sted, og Terje gikk på 6 forskjellige skoler, hadde 6 forskjellige lærere, og ” ikke én av dem har jeg et godt minne om”. (Terje)

Han skriver et regnestykke på tavla: 24 elever / 2, og sier: ”Av disse 24 er det 3 som trenger ekstra hjelp, de resterende 21 skal jeg ikke snakke noe om. Det er disse tre som dere kommer til å huske resten av livet. Jeg var en av dem.”

Han forteller en utrolig historie, med en alkoholisert far som slår og voldtar moren mens barna ser på, han slår barna, banner forferdelig, og betaler aldri det han skal.
– ”Utad var pappa en fin mann, blå øyne og lyst hår, stor og veltalende, men hjemme var han en helt annen. Jeg fikk han innlagt på psykiatrisk avdeling rundt 1970 (er ikke sikker på årstallet) etter at han hadde slått hull i hodet til mamma.”

Terje fikk ”diagnosen” evneveik, åndssvak og tilbakestående av skolene han gikk på, noe som han for øvrig ble friskmeldt fra i året 2003, etter 5 besøk hos psykolog.

Gjennom hele sin skolegang ble han mobbet stygt av medelever, og dårlig behandlet av lærere. Han fortalte mange forferdelige historier om dette.

En gang prøvde faren til Terje og drukne han. Han holdt Terje opp ned, med hodet under vann. Elevene i klassen til Terje fikk høre om dette og de nevnte det hele tiden, ”og dette er i meg resten av livet. Å mobbe er ikke å sloss i skolegården, det er å si noe stygt gjentatte ganger.” (Terje)

”Jeg ble narret til å stikke en spiker inn i stikk kontakten, jeg var 8 år, var ikke noe kjent med stikk kontakter, for vi hadde ikke det i låven (familien bodde en tid i en gammel låve). Etter hvert stakk jeg spikeren inn frivillig, for å slippe maset, og da sa de jeg var sinnsyk. I dag jobber jeg som maler, og noen ganger kommer jeg innat strøm kontaktene, og får hele ”Arnøya” (stedet de bodde) skrikende imot meg. Noen ganger går jeg hjem og drar hetta over hodet, til jeg orker å reise meg igjen.”

Terje fikk livet snudd 16.august i år 1970. Han skulle gå ut å stjele brennevin, og var da i en skog, og det ble helt stille rundt han. Han følte at Jesus snakket til han, og følte kjærlighet. Etter dette gikk bare alt oppover. Han tok gymnaset på to år, og lærte å skrive.

”I år 2000 var jeg rødruss, ALDRI for sent å være et lykkelig barn, jeg var da 50 år.”

Etter at han lærte å skrive skrev han en bok på 160 sider, om sin historie. Den ble godkjent av forlaget etter 20 minutter, og satt i produksjon med én gang. Den har vunnet priser, vært på toppen av listene og vært en bestselger. En bok ”Skrevet av en som har blitt stemplet som åndssvak.”

Det var en skikkelig sterk historie Terje Forsberg hadde å komme med, og jeg syntes det var kjempeinteressant å høre på! Forferdelig grusomt, men utrolig interessant og bra.

Jeg synes det er helt utrolig at en som ”har sittet på kjøkkenet og spist pizza, mens mamma betjente kunder på soverommet”(Terje), kan reise rundt på skoler i hele Norge og fortelle om livet sitt, og sin fæle historie, så åpent! Det er jo for å hjelpe andre som er i lignende situasjoner, og for oss lærere som kommer til å møte ”sånne situasjoner”, men jeg tror han også har veldig godt av det selv, som jeg synes var det mest utrolige og fine ved han.

Jeg vil runde av referatet mitt med tre av de, jeg synes var blant de viktigste, utsagnene Terje Forsberg kom med, i forhold til at de handler om akkurat hva vi som lærere må og skal gjøre noe med:

”De tre elevene bruker masse av tiden din, de spytter og slår, de kaller deg hore, de kaster stoler, men vinner du hjertene deres har du en venn for livet.”

”Matte er kjempeenkelt. Du trenger bare 10 dager på å lære ett tall hver dag, da kan du bruke det til all regning og algebra og alt. Det som er vesentlig er å tømme hodene til de som har det vondt, disse tre elevene i hver klasse, slik at det er plass til det mest grunnleggende.”

”Som lærer; hvis du vil hjelpe noen: Vær deg selv. Vis hvem du er, snakk med eleven. Vær ikke ”supermenneske.” Vær den du er inni deg, ikke gi uttrykk for noe annet enn det du er.”

 143406-a4_1520650m

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s